Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maso

26. 10. 2008

Vepřové maso s mrkví

Suroviny:

50 dkg vepřového bůčku nebo ramínka
50 dkg mrkve nebo jiné zeleniny
5 dkg cibulky
4 dkg másla
2 dkg mouky
pepř
sůl
zelená petrželka

Návod:

Drobně nasekanou, na másle usmaženou cibulku zalijeme vodou, vložíme na kostky nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme a chvíli dusíme. Přidáme na nudle nakrájenou očištěnou mrkev a vše dusíme do měkka. Měkké zahustíme žlutou, řídkou jíškou a ještě jednou dobře povaříme. Před podáváním podle chuti osolíme, opepříme a zamícháme sekanou zelenou petrželkou.

Vepřové řízky nadívané rýží se šunkou

Suroviny:

50 dkg vepřového masa z kýty
10 dkg rýže

10 dkg šunky nebo šunkového salámu
6 dkg cibule
6 dkg másla
3 dkg sádla
3 dkg mouky
paprika
sůl

Návod:

Z vepřového masa z kýty nakrájíme řízky, sádlo ořežeme, pak maso naklepeme, osolíme, potřeme osmaženou, drobně nakrájenou cibulkou a na každý řízek dáme kávovou lžičku spařené rýže a trochu šunky. Řízky zatočíme, svážeme nití, povrchu osolíme, obalíme moukou a zprudka na sádle opečeme. V jiném kastrole osmažíme na másle drobně nakrájenou cibulku, přidáme trochu papriky, opečené závitky, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Z měkkých závitků odstraníme nitě, šťávu zaprášíme moukou, zředíme, povaříme a procezenou nalijeme na maso. Podáváme s přílohou dle chuti.

Vepřový bůček s houbami

Suroviny:

600 g vepřového bůčku
300 g očištěných hub
1 cibule
4 větší rajčata
1 lžička hladké mouky
1 lžíce rajčatového protlaku
2 dl vývaru z masoxu
2 stroužky česneku
mletý pepř
kmín
sůl
petrželka

Návod:

Bůček nakrájíme na 8 plátků, osolíme, opepříme, okmínujeme, mírně podlijeme a pečeme do měkka. Při pečení podléváme vývarem. Měkké plátky vyjmeme, šťávu vysmahneme na tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené houby, rajčatový protlak a prolisovaný česnek, společně osmažíme, zaprášíme moukou, opražíme ji, zalijeme vývarem, rozšleháme a ještě povaříme. Do šťávy vložíme zpět bůček a omytá, na dílky nakrájená rajčata a společně prohřejeme. Podáváme s vařenými brambory sypanými petrželkou.

Vepřové řízky v sýrovém těstíčku

Suroviny:

4 vepřové řízky
1 vejce
2 lžíce mléka
30 g strouhaného sýra
20 g hladké mouky
sůl
olej na smažení

Návod:

Vejce rozšleháme s mlékem, moukou a solí a vmícháme do nich jemně nastrouhaný sýr. Řízky naklepeme, okrajové plány nařízneme, osolíme, obalíme v těstíčku a ihned vkládáme do rozehřátého oleje. Smažíme je po obou stranách do zlatova. Podáváme se smaženými bramborovými hranolky nebo brambor a se zeleninovým salátem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář